Aszfalt ismertető

Az aszfalt népszerű anyag utak, autóbeállók és egyéb felületek burkolására. Tartós, hosszú élettartamú és viszonylag könnyen telepíthető. Ebben a bejegyzésben az aszfaltfelület elkészítésének folyamatát vesszük szemügyre, az elejétől a végéig.

Aszfaltgyártás

Aszfalt ismertetése.

Az aszfalt zúzott kő, homok és bitumen keverékéből készül, amely ragacsos, fekete anyag, amelyet nyersolajból vonnak ki. Az összetevőket egy forró keverőüzemben egyesítik, és körülbelül 220 °C-ra melegítik. A forró keveréket ezután az építkezésre szállítják, és a felület burkolására használják.

Az aszfalt egyfajta burkolóanyag, amelyet általában utak, autóbeállók és parkolók építésénél használnak. Adalékanyagok, kötőanyagok és töltőanyagok keverékéből áll, amelyek kombinálásával tartós és időtálló felületet hoznak létre.

Szállító és aszfaltozó gépek

Milyen gépeket használunk?

Az aszfalt felhordása előtt az építkezésre kell szállítani. Ezt általában speciális teherautók segítségével teszik, amelyeket aszfaltburkolóknak neveznek. Ezeknek a teherautóknak a hátulján nagy garat van, amely tele van meleg aszfaltkeverékkel. Ezt követően az aszfaltot a burkolóhelyre szállítják, ahol egy burkológéppel kiterítik és kiegyenlítik.

  • Dömper (kamion): Ez egy nagy, nyitott tetejű konténerrel rendelkező jármű, amely adalékanyagok, köztük az aszfalt szállítására szolgál a gyártási területről az építési területre.

Aszfalt szállító járművek a képen, ezekkel a kamionokkal, dömperekkel szállítják az aszfalt keverő üzemből a forró aszfaltot a munkahelyre.

  • Aszfaltburkoló (aszfalt finiser): Ezzel a géppel az aszfaltkeveréket fektetik a burkolandó felületre. Ez egy esztrichből áll, amely egy lapos, vízszintes platform, amely szétteríti és kiegyenlíti a keveréket, és egy garatból, amely a keveréket tartja a felhelyezéskor.

  • Aszfalt elosztó (olcsó aszfalt): Ez a jármű az aszfaltkeveréket tároló tartállyal és egy szórórúddal van felszerelve, amellyel a keveréket a burkolandó felületre hordják fel. Általában egységes bitumenes, kavicsos tréteg felhordására használják nagy felületeken.

  • Henger (úthenger): Ez a gép az aszfaltkeverék tömörítésére szolgál, miután azt felhelyezték. Többféle henger létezik, köztük a statikus hengerek, amelyek saját súlyukkal tömörítik a keveréket, és a vibrációs hengerek, amelyek vibrációs erővel tömörítik a keveréket.

  • Marógép (aszfalt marás): Ez a gép egy meglévő aszfaltfelület felső rétegének eltávolítására szolgál. Egy forgó dobból áll, keményfém fogakkal, amely lecsiszolja a járda felső rétegét.

  • Aszfaltgyár (Aszfaltkeverő üzem): Ez egy olyan létesítmény, ahol aszfaltkeverékeket állítanak elő. Ez egy sor gépből áll, beleértve a szárítókat, keverőket és tárolósilókat, amelyek az aggregátumok és a kötőanyag melegítésére, szárítására és keverésére szolgálnak az aszfaltkeverék létrehozásához.

  • Aszfalttároló tartály (aszfalt tűzkocsi): Ez egy nagyméretű, szigetelt tartály, amely az aszfaltkeverék tárolására szolgál a gyártási helyen vagy az építkezésen. Fűtőelemekkel van felszerelve, hogy a keveréket a megfelelő hőmérsékleten tartsa.

Aszfaltozás

Miután az aszfaltot az építkezésre szállították és a felületet előkészítették, ideje elkezdeni a felhordási folyamatot. Ez általában azt jelenti, hogy egy hengernek nevezett gépet használnak az aszfalt tömörítésére és annak egyenletes eloszlására. A henger egy nehéz gép, amelyet az aszfaltfelületre hajtanak, hogy összenyomják és simává tegyék.

Az aszfalt felhordása és tömörítése után fontos, hogy használat előtt hagyja lehűlni és kikeményedni. Ez jellemzően néhány órától néhány napig tart, az időjárási viszonyoktól és az aszfaltréteg vastagságától függően.

Öntött aszfalt

Öntött aszfalt egy olyan aszfaltfajta, amelyet bitumen, finom adalékanyag és töltőanyag keverékéből állítanak elő, majd magas hőmérsékleten összekeverik. Az így kapott anyag nagyon ellenáll a kopásnak, és gyakran használják utak, tetők és egyéb olyan felületek burkolására, amelyeknek ellenállniuk kell a nagy terhelésnek.

Az öntött aszfalt előállításához a bitument és az adalékanyagot először 180-220°C körüli hőmérsékletre melegítik. Ezután hozzáadjuk a töltőanyagot a keverékhez, majd addig keverjük, amíg teljesen be nem épül. A végtermék egy sűrű, homogén anyag, amely nagyon ellenáll a repedésnek és deformációnak.

Az öntött aszfalt használatának számos előnye van, többek között nagy kopásállósága, nagy terhelésnek ellenálló képessége és hosszú élettartama. Ezenkívül viszonylag könnyen felszerelhető, és sokféle felületre formázható, így sokoldalú anyag az alkalmazások széles körében.

Masztixaszfalt

Az öntött aszfaltot, más néven a masztixaszfaltot (jelölése: MA11) általában utak, tetők és egyéb olyan felületek burkolására használják, ahol fontos a tartósság és a szilárdság. Víz- és hangszigetelésre, valamint repedések és egyéb aszfaltfelületi sérülések javítására is használják.

Következtetés

Mint látható, az aszfaltfelület elkészítése számos lépésből áll, az aszfaltgyártástól a szállításig és felhordásig. Ezeket a lépéseket követve és a megfelelő felszereléssel olyan sima, tartós és hosszú élettartamú felületet hozhat létre, amely hosszú évekig jól fog szolgálni.


Szaniszló Ferenc

Szaniszló Ferenc

Magas és Mély-Építés felsőfokon