Aszfalt összetevői, összetétele.

Mi az aszfalt?

 Nagyon sokan szeretnék tudni, hogy mi is az aszfalt, milyen összetevőkből áll, milyen fajtái vannak. Ha te is szeretnéd jobban megismerni az aszfalt szerkezetét, összetevőit, akkor olvasd tovább a Blog bejegyzést. És mire a végére érsz már szakértő válik belőled.

Aszfalt fogalma!

 Aszfaltnak nevezzük azokat az anyagokat, amelyeknél az ásványi adalékanyagokat, szénhidrogén alapú kötőanyag vonja be illetve köti össze. Ez a  HIVATALOS megnevezése az aszfalt fogalmának, definíciójának.

Aszfalt összetétele.

 Azt gondolnánk, hogy az aszfalt összetétele sokkal komplexebb mint mondjuk a betoné. Pedig az alapanyagok listája nem túl hosszú. Összesen 3 alapanyag kell hozzá, azonban ebből a legjobbra, a legjobb minőségre van szükségünk.

 Mi ez a három építőanyag?

 1. bitumen
 2. mészkőliszt

 Ez nem sok ugye? Na azért az aszfalt gyártásához sokkal több mindenre van szükség mint néhány alapanyag.

Például az alapanyagok minősége mellett nagyon fontos a megfelelő aszfalt recept is. Továbbá nagyon fontos a megfelelő keverési arány csak úgy mint a betonnál.

Tegyük fel, hogy levest főzünk. Addig kísérletezünk az összetevőkkel míg legmegfelelőbb összetevőket meg nem találjuk. Viszont egy Michelin-csillagos Séf valószínüleg minden esetben jobb minőséget produkál.

 Ahhoz, hogy az ideális arányt megtaláljuk, egyrészről laboratóriumi vizsgálatokra és gyakorlati tapasztalatokra van szükségünk, másrészről pedig professzionális, modern eszközökre.

Aszfalt labor dolgozók.
1, kép. Magyarországi laboratórium.
Aszfalt vizsgálata.

Laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá az aszfaltozott útburkolatból beküldött minta anyagokat. Útpályaszerkezeti rétegek, így az aszfaltok teljes körű vizsgálatára kerül sor. 

Aszfaltgyártás eszközei

 Útépítési munkálatoknál leggyakrabban aszfaltkeverő telepen legyártott, meleg aszfaltkeverék használatos. Aszfaltgyártásban nagyon fontos szempont az alapanyagok mellett a gépek, berendezések, eszközök minősége és tartóssága. Minél inkább fejlett (21. századi) a technológiai gyártás, minél innovatív, annál jobb minőségű lesz az aszfalt keverékünk.

 Modern aszfaltkeverő gépek olykor elképesztően nagy teljesítményt nyújtanak. Méretben sokszor magasabbak mint egy több emeletes lakóház. 

 Míg a 2.000-es Év elején csak pár 10-20 tonna aszfaltot kevertek óránként az akkori csúcstechnológiával, mára akár 100 – 200 tonna/óra sem elképzelhetetlen. 

Eszközök:

 • Adagolórendszer
 • Bitumentartály
 • Kőpor silók
 • Mészkőliszt siló

 Többek között a fent felsoroltak felelnek a minőségi aszfaltkeverék előállításáért. Az aszfalt gyártásánál egy még fontosabb tényezőre szeretném felhívni a figyelmet: MEGFELELŐ SZAKEMBEREK, ÚTÉPÍTŐ GÉPEK

Aszfaltkeverő, betonkeverő ipar

2,-kép. Aszfaltkeverő üzem, Pest megye.

Aszfaltkeverő jellemzői.

 Lehetnek fixált telepítésűek – állandóak, és léteznek mobil aszfaltkeverő üzemek. A mobil aszfaltkeverőnek több indokai is lehet.

 • telepített fix aszfaltkeverő üzem túl messze van az útépítés területétől, kihűl az aszfalt a szállítás alatti időben.
 • nem található az útépítés körzetében aszfaltkeverő üzem, tehát mobil keverőt kell telepíteni.
 • útépítésre alkalmas anyagot gyártanak a közeli kőfejtőben, időt és pénzt takarítunk meg a mobil keverővel.

 A meleg aszfaltkeverékek összetételét: a mindenkori érvényes szabványok, útügyi műszaki előírások szabják meg! A megfelelő aszfaltkeveréket az útépítés ill. útfelújítás tervezésekor választjuk ki. Az aszfaltkeverék gyártásánál nagy figyelmet fordítunk a környezetvédelemre. Eleget kell tenni a kötelező szállópor szűrésének, leválasztásának. 

1, Videó. Aszfaltkeverék gyártása.
Új innovációk.

Több éves kutató-fejlesztő munkával kidolgozta a kémiailag stabilizált gumibitument, mint új típusú útépítési kötőanyagot.

Összegezve.

 Az aszfalt keverékek létrehozásánál, három szempontot mindig betartunk:

 1. legyen biztonságos
 2. minőségi legyen és strapabíró
 3. közlekedési igényeknek megfeleljen

 Ha a megfelelő, minőségi alapanyagokat laboratóriumi körülmények között keverik ki, az általunk ajánlott spéci recept alapján, akkor a végeredmény egy rendkívül jó minőségű aszfaltkeverék lesz. Fontos szempont az időtállóság és terhelhetőség. 

Szaniszló Ferenc

Szaniszló Ferenc

Magas és Mély-Építés felsőfokon