Aszfalttechnológia

Az aszfalt tartóssága és költséghatékonysága miatt közkedvelt választás útépítéshez. Azonban, mint minden anyag, idővel ez is elhasználódhat.

Aszfaltozás árak

Budapest és Pest megye területén.
Öntött aszfalt

2.950,-

per vastagság
 • Szállítás
 • Aszfalt anyag
 • Munkadíj
 • Hengerezés
 • Csúszásgátlózás
Makadám aszfalt

3.350,-

per négyzetméter
 • Szállítás
 • Útépítő gépek
 • Műszaki felügyelet
 • Anyag és munkadíj
 • Simító hengerlés

Innovációk a jobb közúti teljesítmény érdekében.

Az aszfalt utak teljesítményének és élettartamának javítása érdekében a kutatók és az ipari szakemberek számos innovatív technológiát fejlesztettek ki.

Az egyik ilyen újítás a meleg aszfalt (WMA) használata. A hagyományos forró aszfalt keveréket 149 °C (300 °F) körüli hőmérsékletre állítják elő és helyezik el. Ezzel szemben a WMA-t sokkal alacsonyabb hőmérsékleten állítják elő és helyezik el, jellemzően 93-132 °C (200-270°F) között. Ez nemcsak az energiafogyasztást és a károsanyag-kibocsátást csökkenti a gyártás és az elhelyezés során, hanem hosszabb szállítási távolságokat és hűvösebb hőmérsékletet tesz lehetővé az építés során, ami jobb munkakörülményeket eredményez a személyzet tagjai számára.

Aszfalt újrahasznosítás.

Egy másik újítás az újrahasznosított anyagok felhasználása az aszfaltgyártás során. Az aszfaltburkolatokat fel lehet köszörülni, és adalékanyagként újra felhasználni az új aszfaltban, ez az úgynevezett „újrahasznosítás”. Ez nemcsak a szűz anyagok iránti keresletet csökkenti, hanem megőrzi a természeti erőforrásokat és csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását is. Az újrahasznosított aszfalt ugyanolyan jól teljesít, mint a hagyományos aszfalt, így fenntartható és költséghatékony útépítési lehetőség.

Ezeken a technológiákon kívül az aszfaltkeverék-tervezés és -építési technikák fejlődése is javította az út teljesítményét. Például kimutatták, hogy a polimerrel módosított aszfalt használata növeli az aszfaltburkolatok kifáradás- és nyomvályúsodási ellenállását. Hasonlóképpen, speciális berendezések és technikák, például lézeres esztrichgépek és folyamatos burkolók használata javíthatja az aszfalt felhordásának minőségét és hatékonyságát.

Az innovatív technológiák folyamatos fejlesztése hozzájárul az aszfalt utak teljesítményének javításához, és vonzóbbá teszi azokat az útépítési projektek számára. Ezek az előrelépések nemcsak az építőiparnak, hanem a lakosságnak is előnyösek, mivel hosszabb élettartamú és fenntarthatóbb utakat eredményeznek.

Olcsóbb és jobb útépítő módszerek.

Ahogy a világ népessége folyamatosan növekszik és urbanizálódik, a hatékony és fenntartható közlekedési infrastruktúra iránti kereslet minden korábbinál magasabb. Az egyik olyan anyag, amely régóta az útépítés alapvető eleme, az aszfalt, amely a tartósságáról és a költséghatékonyságáról ismert. Az ipar azonban folyamatosan keresi a módokat az aszfalt utak teljesítményének és fenntarthatóságának javítására. Az elmúlt években számos innovatív technológiát és technikát fejlesztettek ki e célok elérése érdekében.

Aszfalt tömörítő úthenger

Nagy-teljesítmény

Útépítés során indokolt esetben egy nagyobb teljesítményű úthengerre van szükség a több rétegű aszfalt tömörítésére.

Minden réteget tömöríteni kell, viszont nem árt ha legalább egy több 10 tonnás úthenger is besegít az útépítő műveletbe. Minél erősebb az aszfaltkeverék kötése, annál erősebb és nagyobb teljesítményű úthengerre van szükség.

Aszfalt gyártási technológia.

Az egyik ilyen újítás a meleg aszfalt (WMA) használata. A hagyományos meleg keverék aszfaltot magas hőmérsékleten állítják elő és helyezik el, jellemzően 149°C (300°F) körül. Ezzel szemben a WMA-t sokkal alacsonyabb hőmérsékleten állítják elő és helyezik el, jellemzően 93-132 °C (200-270°F) között. Ez nemcsak az energiafogyasztást és a károsanyag-kibocsátást csökkenti a gyártás és az elhelyezés során, hanem hosszabb szállítási távolságokat és hűvösebb hőmérsékletet tesz lehetővé az építés során, ami jobb munkakörülményeket eredményez a személyzet tagjai számára. Ezenkívül a WMA alacsonyabb elhelyezési hőmérséklete erősebb és tartósabb végterméket eredményezhet.

Mart aszfalt javítása.

Az aszfaltipar másik újítása az újrahasznosított anyagok használata. Az aszfaltburkolatokat fel lehet köszörülni, és adalékanyagként újra felhasználni az új aszfaltban, ez az úgynevezett „újrahasznosítás”. Ez nemcsak a természeti erőforrásokat kíméli és csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, hanem csökkenti az építés összköltségét is. Az újrahasznosított aszfalt ugyanolyan jól teljesít, mint a hagyományos aszfalt, így fenntartható és költséghatékony megoldás.

Az innovatív technológiák az útépítésben.

Ezen technológiák mellett az útépítő ipar más területeken is a fenntartható gyakorlatokra helyezi a hangsúlyt. Például a zöld infrastruktúra, például az áteresztő járda és az esőkertek használata segíthet csökkenteni az utak környezetre gyakorolt hatását és kezelni a csapadékvíz elfolyását.

Az innovatív technológiák és a fenntartható gyakorlatok folyamatos fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy az aszfalt utak még vonzóbbá váljanak az építési projektek számára. Ezek a fejlesztések nemcsak az iparnak, hanem a lakosságnak is előnyösek, mivel hosszabb élettartamú és fenntarthatóbb utakat eredményeznek.

Hatékonyság az útépítésben.

Az innováció minden iparág sikerének és növekedésének kulcsa, és ez alól az útépítési szektor sem kivétel. Magyarországon az elmúlt években számos innovatív technológia és gyakorlat került bevezetésre az útépítési projektek hatékonyságának és fenntarthatóságának javítására.

Az innováció egyik területe az új építőipari berendezések fejlesztése. Például olyan speciális gépeket vezettek be, mint a lézeres esztrichgépek és a folyamatos járólapozók, hogy javítsák az aszfalt felhordásának pontosságát és sebességét. Ezek a gépek fejlett technológiát alkalmaznak a sima és egyenletes felület biztosítására, ami jobb minőségű végterméket eredményez.

Aszfalt finiser bérlés.

Tavaszi indulás.

Útépítéshez, aszfaltozáshoz vagy betonozáshoz bérelj Finisert!

Nagy teljesítményű járda finiser bérelhető. Magyarország egész területén helyszínre szállítjuk. A bérlés ára 10 órás intervallumban történik. Mindent biztosítunk, embereket, szerszámokat és üzemanyagot is.

Az innováció másik területe az emberi erőforrások képzése és fejlesztése. Az útépítő iparban elengedhetetlen a képzett és hozzáértő munkaerő a projektek sikerének biztosításához. Magyarországon nagy hangsúlyt fektettek a folyamatos képzési és oktatási lehetőségek biztosítására a munkavállalók számára, hogy naprakészen tartsák őket a legújabb technológiákkal és legjobb gyakorlatokkal kapcsolatban.

Az innováció harmadik területe az aszfaltkeverő üzemek tervezése és üzemeltetése. Ezek az üzemek az útépítési folyamat lényeges részét képezik, mivel előállítják az utak burkolására használt meleg aszfaltkeveréket. Magyarországon új üzemek kerültek bevezetésre, amelyek fejlett technológiával javítják a gyártási folyamat hatékonyságát és fenntarthatóságát. Például egyes üzemek aggregátumként újrahasznosított anyagokat használnak, így kímélik a természeti erőforrásokat és csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Aszfalt bedolgozása gépekkel
Aszfalt Finiser.

15

Éve az Útépítésben

Titkunk – minőség

Én a becsületes munkavégzésben látom a sikerünk titkát, mások az innovációban. Az elmúlt időszakban szinte minden útépítő gépünk felújítottuk, így a munka minősége is javulhatott.

Megrendelő.

Erős aszfalt.

Elmondható, hogy az útépítő ipar folyamatos innovációja hozzájárul a magyarországi projektek hatékonyságának és fenntarthatóságának javításához. Ezek az előrelépések nemcsak az iparnak, hanem a nagyközönségnek is előnyösek, mivel jobb utakat és fenntarthatóbb jövőt eredményeznek.

ÚTÉPÍTÉS FINISERREL

aSZFALTBURKOLAT ÚTÉPÍTŐ

Meglévő útalapra építünk aszfalt burkolatot dupla rétegben. A videóban a teherhordó réteget készítjük el ami még nem a végleges burkolat lesz. Egy finomabb szemcseszerkezetű aszfaltréteg még kerül a tetejére majd útpadka a két oldalára a már elkészült útnak.

Modernizáció modernizáció hátán.

Az aszfaltkeverő üzemek döntő szerepet játszanak az útépítési folyamatban, és előállítják az utak burkolására használt meleg aszfaltkeveréket. Az elmúlt években ezeknek az üzemeknek a modernizálására helyezték a hangsúlyt a hatékonyságuk és fenntarthatóságuk javítása érdekében. Magyarországon és Kelet-Európában számos innovatív technológiát vezettek be e célok elérése érdekében.

A modernizáció egyik területe az újrahasznosított anyagok felhasználása az aszfaltgyártásban. Az aszfaltburkolatokat fel lehet köszörülni, és adalékanyagként újra felhasználni az új aszfaltban, ez az úgynevezett „újrahasznosítás”. Ez nemcsak a természeti erőforrásokat kíméli és csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, hanem csökkenti az építés összköltségét is. Magyarországon és Kelet-Európában számos aszfaltkeverő üzemet korszerűsítettek az újrahasznosított anyagok felhasználására, így azok fenntarthatóbbá és költséghatékonyabbá váltak.

ASZFALT JAVÍTÁS

Öntött aszfalt javítás, bontás.

Öntött aszfalt burkolat készítése. Elrontott vagy túl vékony aszfalt feljavítása, helyrepofozása.

Öntött aszfalt burkolat készítése
Öntöttaszfalt nagy teherbírással és különösen erős vízzáró hatással

A modernizáció másik területe a fejlett technológia alkalmazása a gyártási folyamat hatékonyságának javítása érdekében. Például egyes üzemek számítógépes vezérlőrendszereket vezettek be, hogy optimalizálják a keverék kialakítását, és biztosítsák a konzisztens és jó minőségű végterméket. Emellett az energiahatékony berendezések, például az energia-visszanyerő rendszerek és a LED-es világítás használata csökkentheti az üzemek energiafogyasztását és szénlábnyomát.

― Vidéken és

Budapesten aszfalt

Aszfalt burkolat építése és javítása kis és nagyobb felületeken egyaránt. Eldugott vidéki kis falukban vagy Budapesten, Közületeknek és Magánszemélyeknek egyaránt építünk utakat vagy aszfalt burkolatokat.

A technológiai fejlesztések mellett a speciális aszfaltkeverékek, például a gumiaszfalt használatában is történtek fejlesztések. Az ilyen típusú aszfalt őrölt újrahasznosított gumiabroncsokból készül, ami rugalmasabbá és tartósabbá teszi a keveréket. Bebizonyosodott, hogy a gumi aszfalt számos alkalmazásban jól teljesít, beleértve a nagy forgalmú területeket és az alacsony hőmérsékletű környezetet is. Fenntartható megoldás is, mivel segít csökkenteni a hulladéklerakókba kerülő gumiabroncsok számát.

Aszfalt bedolgozása gépekkel
Aszfalt Finiser aszfaltozás és útépítés
Aszfalt burkolat építése útfelületen géppel
Gépí útépítés, aszfaltozás kiváló minőségben.

LAKOSSÁGI ÚTÉPÍTÉS

Pest megyében.

Az egyik legjobb minőségű aszfalt keveréket véleményünk szerint Budapest Illatos úton készítik. Ebből az aszfalt keverékből több utat is építettünk Budapest és vonzáskörzetében. Továbbá:

 • Kátyúzás
 • Javítás
 • Burkolás

Összességében elmondható, hogy a magyarországi és kelet-európai aszfaltkeverő üzemek korszerűsítése hozzájárul az útépítési folyamatok hatékonyságának és fenntarthatóságának javításához. Ezek az előrelépések nemcsak az iparnak, hanem a lakosságnak is előnyösek, mivel jobb utakat és fenntarthatóbb jövőt eredményeznek.

Szaniszló Ferenc

Szaniszló Ferenc

Magas és Mély-Építés felsőfokon