Mart aszfalt burkolat

Mart aszfalt útépítés illusztráció.

Az aszfaltmarás folyamata jellemzően a marógépek, szállítógépek, angolul: asphalt milling, – használatát foglalja magában, amelyek marják, bontják és eltávolítják a meglévő aszfaltburkolatot az útfelületről.

Az aszfaltmarógép meghatározott mélységig marja az elhasznált aszfaltot, majd az aszfalt marásból keletkező anyagot (aszfaltot) összegyűjtik és tárolóhelyre szállítják. Jellemzően aszfaltkeverő telepre vagy egy kijelölt útépítési telephelyre.

Mart aszfalt

Útépítő szakmában a mart aszfalt már többször felhasználásra került valamilyen formában. Most már teljes utakat építünk a mart aszfalt felhasználásával. Előnye, hogy mindent tartalmaz amit a keverő telepen előállított aszfaltkeverékek, csak nagyjából a felébe kerül.

Útépítés, útalap építése zúzott kövekből, nagy hengerrel tömörítve.
Mart aszfalt útalap készítése.
Számítások előzik meg az útépítést. A képen számítások láthatóak és egy úthenger.

Az újrahasznosított aszfalt útépítésben való felhasználása nemcsak a környezet szempontjából előnyös, hanem időt és pénzt takaríthatunk meg vele.

Mi a mart aszfalt ?

A mart aszfalt, más néven regenerált aszfaltburkolat (R.A.B), olyan aszfalt, amelyet marógéppel távolítottak el egy meglévő úttestről. Az őrlési folyamat magában foglalja az aszfalt felső rétegének eltávolítását és összegyűjtését későbbi felhasználásra.

Mire használják ?

Mart aszfalt, más néven regenerált aszfaltburkolat (R.A.B), újrahasznosított aszfalt, amelyet apró darabokra őröltek a marást követően. Általában útalaprétegként használjuk új útépítéseknél. Adalékanyagként a forró aszfaltban (HMA), hogy javítsuk a teljesítményt és csökkentsük a végtermék (meleg aszfalt) költségét. Ezenkívül felhasználható autóbeállók, parkolók és egyéb útburkolati anyagaként.

Mivel lehet felturbózni ?

Számos módszer segít az aszfaltburkolat szilárdabbá tételére:

  1. Kötőanyag hozzáadása: Egy kötőanyag, például aszfaltcement vagy emulzió adható a RAP-hoz annak szilárdságának és tartósságának javítása érdekében.
  2. A RAb százalékos arányának növelése: A RAb százalékos arányának növelése a keverékben növelheti a burkolat szilárdságát, de csökkentheti a keverék megmunkálhatóságát is.
  3. Adalékanyag hozzáadása: Néhány kémiai adalékanyag, például üvegszálak, gumi vagy mész hozzáadható a RAb-hoz annak szilárdságának és tartósságának növelése érdekében.
  4. Megfelelő tömörítés: A RAb keverék megfelelő tömörítése döntő fontosságú az erőssége és teljesítménye szempontjából.

Érdemes megjegyezni, hogy a választott módszer az adott útépítéstől és a kívánt eredménytől függ, egy szakemberrel vagy kompetens vállalkozóval folytatott konzultáció a legjobb útmutatás a témában.

Szaniszló Ferenc

Szaniszló Ferenc

Magas és Mély-Építés felsőfokon

Udvar aszfaltozása

Most Olcsóbban

3.900,- Ft/m2